Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la finalul reuniunii CSAT, că nu l-ar fi suspendat din funcție pe premierul Ponta dacă Parlamentul aproba încuviințarea urmăririi penale în cazul său.
„Astăzi e o zi tristă pentru democrația din România, o zi tristă pentru milioanele de cetățeni care cred în valorile democratice, care își doresc o politică făcută cu responsabilitate, cu integritate și cu onoare. Să distrugi instituții și principii pentru a salva cariera unei persoane este din punctul meu de vedere inacceptabil într-o democrație. Am văzut cu toții că procurorii DNA îl acuză pe primul-ministru Victor Ponta de fapte penale, am văzut că primul-ministru se declară nevinovat”, și-a început discursul președintele.
Klaus Iohannis a adăugat că premierul Victor Ponta avea trei variante la dispoziție, dar a ales-o pe cea mai proastă.
„Primul-ministru Victor Ponta a avut la dispoziție trei variante de reacție. Prima – după părerea mea cea mai bună și cea mai onorabilă – ar fi fost să demisioneze și să se pună la dispoziția justiției. A decis să nu facă acest lucru.A doua variantă avută la dispoziție este să-și convingă colegii din majoritate, Parlamentul, să încuviințeze urmărirea penală, să se pună la dispoziția judecătorilor și să demonstreze că este nevinovat.Dacă așa s-ar fi întâmplat, nici nu l-aș fi suspendat din funcție și împreună cu reprezentanții justiției s-ar fi găsit modalități de judecare cu mare celeritate, este o problemă extrem de importantă.Primul-ministru nu a avut curaj să facă acest lucru. A ales a treia variantă, cea mai proastă. Domnul Ponta s-a folosit de influența pe care o are din calitatea de prim-ministru și a solicitat majorității parlamentare să nu încuviințeze urmărirea penală. Parlamentul a executat ordinul. Este o variantă foarte proastă, acum domnul Ponta nu mai poate să demonstreze nimănui că a avut dreptate”, a elaborat șeful statului.
Din punctul său de vedere, „a doua, mult, mult mai gravă consecință este că se creează o imagine negativă despre România, despre democrația românească”: „Domnul Ponta a ales să sacrifice interesul României pentru interesul propriu.Din acest motiv am spus că este o zi tristă pentru democrația din România. Ce să înțeleagă un cetățean simplu, că oricine poate să fie cercetat, dar primul-ministru are o majoritate parlamentară?”, a declarat Iohannis.
Șeful statului a pus ulterior câteva întrebări retorice, despre ce ar trebui să înțeleagă din această situație lucru un ales local, un simplu parlamentar sau un cetățean simplu: „Ce să înțeleagă un ales local, că el poate fi cercetat și judecat pentru conflict de interese, iar premierul nu, pentru că are o majoritate parlamentară?”, a fost o întrebare retorică a președintelui, care în calitate de primar este cercetat pentru conflict de interese.
„Ce să înțelegem cu toții de aici, că există două Românii, una a oamenilor simpli și alta a domnului Ponta?”, și-a încheiat discursul Klaus Iohannis.
Camera Deputaților a respins astăzi solicitarea DNA privind urmărirea penală a premierului Victor Ponta, care este acuzat de DNA de conflict de interese (numirea lui Dan Șova în funcția de ministru). Șeful executivului este deja urmărit penal pentru acte dinaintea dobândirii funcției de prim-ministru, fiind acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor.
„Primul-ministru Victor Ponta a avut la dispoziţie trei variante de reacţie. A ales a treia variantă, cea mai proastă….
Posted by Gandul on Tuesday, June 9, 2015